Virtuális séta

Irodai nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 9:00-13:00

Telefon: 92/599-230 | E-mail:

Celldömölk – Nagyboldogasszony búcsú 2012.08.15.

2012. szeptember 13. (csütörtök) 11:06

Immár negyedik éve tevékenykednek Zalaegerszegen a Mária Rádió önkéntesei, kisebb-nagyobb eredménnyel.

Tudni kell, hogy a Mária Rádió Magyarország olyan katolikus rádiója, amely szinte teljes egészében önkéntesekkel tartja fenn magát, a jó szándékú hívek adományainak segítségével. A nap 24 órájában hirdeti az evangéliumot, imádkozásra buzdít, szentmisét közvetít, és vigaszt ad a rászorulóknak.

Júliusban a rádió munkatársai a nemzet megújulásáért hálaadó gyalogos zarándoklatot szerveztek Budapestről Celldömölkre a Mária-út vonalán. Az augusztus 7.-én indult csoport naponta 25-30 kilométerek megtételével, Nagyboldog-asszony ünnepére ért el Celldömölkre. Útközben az új adáskörzetekből, Mórról, Várpalotáról, Veszprémből, Pápáról, Ajkáról, Sárvárról csatlakoztak be az önkéntesek, erősítve őket.

A tervben Zalaegerszegről is várták a gyalogosokat. Sajnos korunk, egészségi állapotunk, és szervező készség hiányában ezt nem mertük felvállalni. Ekkor gondoltuk, hogy megpróbáljuk a híveket egy buszos zarándok úttal elhívni erre a szép ünnepre. A Mária Rádió önkéntesei, és a Szent Anna Nagymamaközösség tagjai buzgón gyűjtötték az érdeklődőket. Szinte az ismerősökkel pár nap alatt megvolt a 47 személyes busz létszáma.

Ezzel a buzgó lelkülettel kértük imáinkkal a gyalogosok szerencsés érkezését a Szűz Anyától. Izgatottan indultunk 15.-én reggel. Isten segítségével szerencsésen megérkeztünk Celldömölkre.

Az itthon maradottakra gondolva, s a „Dombos Zala” himnuszunkat énekelve köszöntöttük a Szűz Anyánkat. A kegytemplomban rövid ima után az útközben megtanult Kiscelli Szűz anya énekét is elénekeltük. Lelkiekben megnyugodva kapcsolódtunk be a rózsafüzér imádságába.

Kis késéssel Bíró László püspökúr az ünnepi mise főcelebránsa megérkezése után kezdetét vette a hálaadó szentmise bemutatása.

Az ünnep hangulatát számunkra még emelte, hogy a Zalaegerszegen káplánként szolgált három atya Kirner Zoltán, host=picasaweb.google.com&hl=hu&feat=flashalbum&RGB=0x000000&feed=https%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Fdata%2Ffeed%2Fapi%2Fuser%2F109001906862036033738%2Falbumid%2F5787573466250403937%3Falt%3Drss%26kind%3Dphoto%26hl%3DhuBodorkós Imre, és Balasi István atyák is közösen részt vettek a szentmisén.

A hálaadás után a celli hívek vendégfogadását is élvezve, elfogyasztottuk a hazulról vitt elemózsiát. A diákcsoport megvendégeléséből megmaradt levesből és süteményből is jutott néhányunknak. Kellemesen telt az idő a hűset adó fák alatt, az atyák társaságában.

Rövid pihenés után a város és a kegytemplom történetével, majd a tárház anyagával ismerkedhettünk meg. Katalin testvérünk tartalmas és lelkes ismertetője segítségével olyan eseményekről is hallottunk, amiket ismertetőkben, interneten nem találunk meg. A nagy létszám ellenére családias hangulatban, énekkel s imával megtoldva csodáltuk a sok értékes emléktárgyakat és raktároztuk a hallottakat.

Éppen végére értünk, mire a litánia és szentségimádás kezdődött. Ezeket a szertartásokat már csak Kirner Antal Zoltán atya végezte.

Az áhítatot a helyi zenekar, és énekkar kísérte. Olyan dalokat is játszottak, amibe mi is be tudtunk kapcsolódni. A szertartás végén Zoltán atya áldásában volt részünk. Nagyon meghatott bennünket, hogy papi pályájának mintegy bölcsőjéül említette Zalaegerszeget, és a zalaegerszegi híveket. Ugyanis szentelése után a mi közösségünkben szolgált jó néhány évet.

A Nagyboldogasszony napi programban még szerepelt 18 órakor egy szentmise a romtemplomnál, ahol Lancsics Bonifác bencés szerzetes emléktábláját is megáldották. Ezen időhiányában nem tudtunk részt venni.

Helyette útba ejtettük a Sitkei templomot, amely augusztus 1.-vel történt áthelyezéssel Balasi István atya egyik filiája lett. István atya Zalaegerszegi szolgálata alatt segítette a Mária Rádió önkénteseinek lelkiekben való erősödését. Az 1400-as években épült hatalmas templom ismertetője után elköszöntünk István atyától. Reméljük kölcsönösen megértik és megkedvelik egymást a hívekkel. Nemcsak lelkiekben fogja segíteni őket, hanem tudását és szeretetét is fogják élvezni, amiből nekünk jutott bőven.

Búcsút intve a vas megyei tájnak,  szép emlékekkel, lelkiekben gazdagodva indultunk vissza. Útközben imánkkal, énekekkel hálát adtunk a kapott kegyelmekért. A közelgő Szent István ünnepre gondolva, kértük államalapító királyunkat, esedezzen hazánkért, nemzetünkért, hogy országunkat továbbra is védelmezze Szűz Anyánk.

Furján Zoltánné