Virtuális séta

Irodai nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 9:00-13:00

Telefon: 92/599-230 | E-mail:

Hajós virrasztás a Dunán. Gyújtsuk meg együtt a hit lángját a partokon !

2012. június 20. (szerda) 14:30

host=picasaweb.google.com&hl=hu&feat=flashalbum&RGB=0x000000&feed=https%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Fdata%2Ffeed%2Fapi%2Fuser%2F108675937091925849016%2Falbumid%2F5756099864489408545%3Falt%3Drss%26kind%3Dphoto%26hl%3DhuA fenti mottóval, Budapest-Szentendre-Visegrád-Nagymaros -Budapest útvonalon hírdette meg a Makrovilág Utazási és Zarándokutazási Iroda a hajós virrasztást a Dunán június 8-9 napokon, Úrnapja előtt.

Csoportunk, a Szent Anna cursillós csoport és a még hozzánk csatlakozott testvérek, Zalaegerszegről zarándokolt Budapestre a menetrendszerinti buszjárattal a déli órákban. Délután fél 5 órakor kezdődött a program.

A mintegy 200 fő zarándok előtt Dr. Takács Nándor OCD nyugdijas székesfehérvári megyéspüspök – ma már zarándokpüspök – Tamási József tiszaföldvári plébánossal együtt – aki a zarándokútra velünk tartott- mutatott

be szentmisét, a Szent István Bazilikában, a ministráns Madari Gyula a Makrovilág igazgatója volt, aki a zarándoklatot vezette.. Püspök úr prédikációjában Magyarország újraevengelizációjának fontosságáról beszélt.. Külön kiemelte a zarándokutakat, mint az evangelizáció egyik kifejezési formáját, valamint a családok és a papok szerepét ebben a fontos munkában. A szentmise után az igazgató úr köszöntötte a jelenlévőket a 15. alkalommal megszervezett hajós zarándokút kezdetén, jó utat, sok kegyelmet kívánva mindenkinek.

A Nagymaros nevet viselő hajó este 6 órakor indult a Vigadó téri kikötőből.

Csoportunk a hajó földszintjén foglalt helyet. A napsütötte Duna hullámaival simogatta a hajó oldalát, lágyan ringatva. A vizen haladva gyönyörködhettünk a Duna két oldalán látható épületekben, az Országházban, a budai oldalon a

Várban, és a Duna felett átívelő hidakban. Igazgató úr a hajón ismét üdvözölte a zarándok testvéreket. Ezután Tamási atya a hajó emeletén és földszintjén elhelyezte az Oltáriszentséget, hogy imádkozva, elmélkedve, énekelve végigkísérjük a Dunán az Urat. Kézzelfogható jelenléte tiszteletet parancsolt mindannyiunk szívében, hiszen ritkán adatik meg, hogy közel 10 órán keresztül érintésnyire legyünk ahhoz, aki a szeretet legnagyobb csodáját, a megváltást vitte végbe értünk, élete feláldozásával. A szentségimádást Madari Gyula igazgató úr és Tamási József plébános úr vezette a zarándok testvéreket is bevonva rózsafűzér imádkozásba és az éneklésbe.

Külön meg kell említeni Tamási József tiszaföldvári plébánost, aki ezen a hajós úton közvetlenségével, egyszerűségével, humorával, nagy tudásával valóságos lelkigyakorlatot tartott. A Margitsziget mellett elhaladva megemlékezett IV. Béla királyunkról, leányáról Margitról, a Magyarországért áldozatot hozó pédamutató szentről. Azt is elmondta, hogy vízkeresztkor Fülöp görögkatolikus püspök megszentelte Dunát, mintegy figyelmeztetve az ország vezetőit, hogy szentelt folyó partján, az ország házában a magyar nép javára hozzák meg döntéseiket.

A Dunán kívül nincs még egy megszentelt folyó Európában. Tamási atya felfrissitette történelmi ismereteinket, megemlékezve az Árpádház nagyjairól,

köztük István királyról. Nemcsak történelmi, de hitbéli ismeretekkel is gazda-

godtunk. Megemlékezett az apostolokról, az evangélistákról. Külön emlékezett

Mindszenty József bíborosra, mi pedig büszkén mondtuk Tamási József atyának, hogy a bíboros egykori szolgálati helyének városából érkeztünk.

A hajó este fél 8 órakor kötött ki Szentendrén. A Szent Péter-Pál templomban a helyi plébános atya köszöntött bennünket. Elmondta, hogy a templom eredetileg ortodox templom volt, majd átalakították. Különlegessége a megdicsőült Krisztust ábrázoló feszület a szentély felett, és a modern kivitelü stációk.

A templomban szentségimádáson vettünk részt a plébános atya vezetésével.

A templomkertben II. János Pál pápa mívesen elkészített kőszobrát láthattuk.

Következő állomásunk Visegrád volt, ahol 11 órakor kötött ki a hajó. Gyertyás körmenettel zarándokoltunk égi Édesanyánkhoz. a Mária kápolnához. A parányi kápolnában egy szép képet láthattunk a gyermek Jézust tartó Máriáról. Elimádkoztuk a Lorettói litániát, és énekkel búcsúztunk Máriától. Következő állomásunk éjfél után nagymaros volt. A Szent Kereszt felmagasztalása templomban Tamási atya mutatott be szentmisét. Most is elkápráztatott

bennünket a szeretetről szóló prédikációjával. A templomban, és az egész út

során éreztük a bennünket átölelő szeretetet, ehhez társult még a kellemes meleg, az égen az ezerszámra ragyogó csillagok.

Az éjszakai órákban, jóval 2 óra után indult vissza a hajó. Zarándokutunkat a Batthyány téri Szent Anna templomban fejeztük be Tamási atya által bemutatott

szentmisével, a TE DEUM eléneklésével, majd az atyától kapott áldással.

Madari igazgató úr megköszönte a zarándokok fegyelmezett, részvételét, imádságos lelkületét.

Az Oltáriszentségben jelenlévő Jézussal töltött idő alatt sok kegyelmet kaptunk.

Nemcsak magunkra, hanem egymásra is figyeltünk, megtapasztalva a szeretetet, a lelki békességet.

Az igazgató úr szíves invitálását megköszönve, szeretnénk jövőre is részt venni a hajós virrasztáson, ahova szeretettel hívjuk a zalaegerszegi testvéreket is.

Bangó Józsefné

Szent Anna curisllos csoport

Zalaegerszeg