Virtuális séta

Irodai nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 9:00-13:00

Telefon: 92/599-230 | E-mail:

Keresztút a Mária Magdolna templomban

2012. március 9. (péntek) 19:04

host=picasaweb.google.com&hl=hu&feat=flashalbum&RGB=0x000000&feed=https%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Fdata%2Ffeed%2Fapi%2Fuser%2Fmariamagdolna.zeg%2Falbumid%2F5717957726456639313%3Falt%3Drss%26kind%3Dphoto%26hl%3DhuA keresztút (lat. via crucis, via dolorosa) eredetileg az a kb. 0,5 km-es útvonal, melyen Jézus a kereszttel a Praetoriumtól (Gabbata) kiment a Golgotára. Ma olyan ájtatosság, aminek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein elmélkedhetnek. Ennek gyakorlásához zárt térben (általában templomban) vagy szabadban (általában hegyen) elhelyeznek 14 állomást (stációt). Mi is ezt az utat jártuk lélekben végig, az Ady Iskola 8. osztályos diákjainak segítségével. 

Jézus keresztútjának néhány állomását nagyon korán kővel vagy kápolnával jelölték meg. A hagyomány szerint Jézus Anyja és egy-egy tanítvány a föltámadás után naponta végigjárta az ún. szent körutat:

Utolsó vacsora terme

Annás és Kaifás háza

Golgota

Szentsír

Praetorium

Getszemányi kert

Olajfák hegye

Kidron-völgy

Sion hegye

A keresztútnak az idők folyamán kiformálódott 14 állomása:

Jézust halálra ítélik

Jézus vállára veszi a keresztet

Jézus először esik el a kereszt súlya alatt

Jézus Anyjával találkozik a keresztúton

Cirenei Simon segíti vinni Jézusnak a keresztet

egy asszony (Veronika) megtörli kendőjével Jézus arcát

Jézus másodszor esik el a kereszt súlya alatt

Jézus beszél a síró asszonyokhoz

Jézus harmadszor esik el a kereszt súlya alatt

Jézust megfosztják ruhájától

Jézust keresztre szegezik

Jézus meghal a kereszten

Jézust leveszik a keresztről és Anyja ölébe helyezik (Pietà)

Jézust eltemetik

Az egyes stációkat Jézus szenvedésének ábrázolásai (stációképek) jelzik, majd a zárókép a föltámadásra utal. A templomokban a 14 stációképet a falon körbe, egy-egy kisebb kereszt alatt helyezik el, általában a stációt jelző római számmal együtt. A szabadban (hegyen) emelt keresztút 14 stációs kápolnából vagy oszlopból áll, és Kálváriához vezet. Különösen a nagyböjt idején gyakorolják. Folytatásának tekinthető az általában Húsvét és Pünkösd közötti időszakban gyakorolt ájtatosság, az ún. örömút.