Virtuális séta

Irodai nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 9:00-13:00

Telefon: 92/599-230 | E-mail:

A Szentek visszatérnek

2011. október 27. (csütörtök) 13:53

gyertyaA posztmodern ember, aki oly büszke tudományos és technikai fejlettségére, visszacsúszott az ókori ember lelki színvonalára: bálványimádóvá lett.

Korunk bálványai a kérész életű sztárok: a semmitmondó arcú, agyon plasztikázott filmcsillagok, a szteroidokkal felpumpált izomkolosszusok, a tisztességtelen ügyletek által meggazdagodott bankárok, és menedzserek. A mai ember őket bálványozza, nem veszi észre, hogy a bálványok „élettelenek” és sohasem tartósak, gyakran rajongóik falják fel őket. Mi lehet a megoldás?

A szentek középpontba állítása! Kik a szentek?

    Az emberiség jótevői, akik minden változandóság közepette magukban hordták Isten bizonyosságát. Jellemzőjük a nyitottság: nyitottak az Isten kegyelmére, és engedik, hogy a kegyelem átjárja és átalakítsa őket. Ők azok, akik megküzdöttek az élet nehézségeivel, ellentmondásaival, hibáival, bűneivel és GYŐZTEK. Isten ereje hatalmasnak bizonyult bennük- még gyöngeségeikben is- így Istenhez jutottak, ők már célba értek. Jellemző rájuk, hogy haláluk után is érezhető kisugárzásuk, segítségük. Ma is, mi is kapcsolatba léphetünk velük, mert egy családba (Isten családjába) tartozunk. Mit csinálnak a szentek?

Lisieux-i Szent Teréz válaszával felelhetünk e kérdésre: „Szeretnék mielőbb a mennybe jutni, hogy még több jót tehessek a földön.” A szentek teljesítik a Jézusi „új” parancsot: „Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek egymást!” (Jn. 13,34). A szentek, akik átmentek halálból az életbe imádkoznak, küzdenek értünk és segítenek nekünk, hogy mi is célba érjünk.

A szentek arra is rámutatnak, hogy a halál nem végállomás, csak feltételes megálló. „Az utak mindig folytatódnak”(Tolkien), a szentek útja Jézus szívéhez vezet. Figyelmeztetnek arra is, hogy a földi élet egy híd, amin át kell menni, ám nem érdemes házat építeni rá! „A mi hazánk a mennyben van.”

Azt is megmutatják, nem mindegy, hogyan éljük le életünk:

        Amilyen az életed- olyan a halálod!

        Amilyen a halálod - olyan lesz az ítéleted!

        Amilyen az ítéleted-olyan lesz az örök életed!

Végül a szentek vigasztalnak is minket, mert életükkel mutatják be: minden szent egy megtért bűnös- minden bűnösben egy lehetséges szent rejtőzik.

    Mindenszentek ünnepe előtt érdemes végig gondolni mind ezt, és kérni az ő segítségüket, hogy a mi életünk, is egy halk lépés legyen Isten kezéből, Isten kezébe!

                                        Zoltán atya